Neuromedic


Pulmologija

 

Pulmologija

Stopa oboljevanja od plućnih bolesti je u sve većem porastu zbog mnogobrojnih etioloških faktora kao što su pušenje I zagadenje vazduha, zatim različiti alergeni, bakterije i virusi. Specijalisti za plućne bolesti Neuromedic poliklinike se bave dijagnostikom i lečenjem akutnih I hroničnih plućnih bolesti odraslih.

Najčešći simptomi bolesti respiratornog trakta su:

Zapušenost i curenje nosa

Kašalj i iskašljavanje

Bolovi u grudima

Bolovi pri disanju

Otežano disanje

Štucanje i kijanje

Dodatne dijagnostičke procedure:

Tokom pregleda, lekar specijalista procenjuje da li je potrebna dopunska dijagnostika i potom odlučuje o terapiji koju pacijent može dobiti. Pored velike stručnosti naših profesora i specijalista iz ove oblasti, u našoj poliklinici mogu se obaviti I neke od dodatnih dijagnostičkih procedura :

Spirometrija

Bronhodilatatorni ( Ventolinski ) test

Bronhoprovokacioni test

Alergo test

Neuromedic Pulmologija

SPIROMETRIJA

Spirometrija je test koji se veoma često koristi za ispitivanje disajne funkcije pluća. Test je brz i bezbolan kojim se meri zapremina vazduha koju ispitanik može da izduva iz pluća. Koristi se u otkrivanju i praćenju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća. Ispitivanje traje oko 15min.

BRONHODILATATORNI TEST

Bronhodilatatorni ili ,, Ventolinski” test predstavlja spirometrijsko ispitivanje plućne funkcije nakon udisanja lekova koji šire disajne puteve. Predstavlja brzu, jednostavnu i bezbolnu metodu kojom se procenjuje plućna funkcija. Koristi se u cilju otkrivanja I dokazivanja astme I praćenja toka ove bolesti ili u cilju razlikovanja astme od hronične opstruktivne bolesti pluća.

BRONHOPROVOKACIONI TEST

Ovaj test se koristi za procenu osetljivosti disajnih puteva na primenu supstanci koje dovode do suženja disajnih puteva. Za ispitivanje se takode koristi metoda spirometrije. Bronhoprovokacioni test se koristi za ispitivanje i dokazivanje razlicitih, atipičnih oblika astme kao i dokazivanje postojanja astme kao profesionalnog oboljenja, zatim za procenu efikasnosti terapije I otkrivanje faktora rizika za razvoj astme.

ALERGO TEST

Alergološke kožne probe predstavljaju brz i efikasan nacin za otkrivanje supstanci iz okoline, koji se oznacavaju kao alergeni, koje mogu biti uzrok alergijskih reakcija. Testiranje se izvodi na najcešce poznate alergene koji mogu biti inhalacioni ili nutritivni. Neki od njih su : grinje, bud, polen, trava I drvece, perje, prašina, mleko, jaja.